rokkostuum
Blog

Rock jouw rokkostuum

De chiqueste avondkleding die vandaag de dag nog gedragen wordt is zonder twijfel het rokkostuum. Vroeger was deze kledij gebruikelijk om aan de dinertafel te dragen, tegenwoordig draag je deze kostuums alleen nog tijdens speciale gelegenheden. Fun fact: vroeger waren de gespleten panden van deze langere jas één geheel, maar de Franse designer uit de 18e eeuw die ze ontwierp vond ze in de weg zitten bij het paardrijden. Dus zette hij de schaar erin, zodat hij comfortabel op zijn paard kon zitten! Zo was het rokkostuum geboren.

Wat is het rokkostuum?

Een rokkostuum is een net pak, gedragen door heren. Het is het meest elegante wat een kan man dragen. Het bestaat uit een gesteven hemd met boord, een wit vest, met daarover heen een zwarte jas met langere panden. Daarbij draag je een zwarte pantalon. Vaak gaat dit gepaard met een witte pochet, manchetknopen, en een mantel. Als er een gelegenheid zich voordoet waar heren in white tie worden verwacht, is het gebruikelijk dat vrouwen gekleed gaan in een lange galajurk.

Wanneer draag ik een rokkostuum?

Rokkostuums zijn gebruikelijk om te dragen tijdens bruiloften of gala’s. Alles wat ‘white tie’ is, geld als rokkostuum-waardig. Deze eeuwenoude traditie is begonnen in de tijd waar men zich nog ging verkleden voor het diner. Tegenwoordig zijn er niet veel gelegenheden meer waar mannen in kostuum gekleed gaan, maar een premiére is bijvoorbeeld een optie. Het traditionele rokkostuum is langzaamaan vervangen door de klassieke smoking, een elegant zwart pak met witte blouse, vaak met stropdas maar ook met vlinderdas gezien. De smoking is een wat eenvoudigere uitvoering van het rokkostuum, en de naam stamt af van de tijd waarin men na het eten in een speciaal jasje naar de ‘rokersruimte’ gingen, waar de heren sigaren rookten. Om de vrouwen later niet met de geur lastig te vallen, trokken ze dus een ander jasje aan, wat de naam ‘smoking’ kreeg. Later kwam hier de zwarte pantalon bij. Beiden worden (nog steeds) gedragen met klassieke lakschoenen.

 

Mannen in pak zijn altijd sexy. Hoewel je bij de naam ‘rokkostuum’ niet meteen denkt aan een man in een pantalon maar wellicht mannen in een kilt, staat ook dit klassieke pak elegant, sophisticated en machtig. Helemaal prachtig als de vrouw die hij begeleid een mooie lange galajurk aanheeft. Een romantisch beeld! Vaak worden tradities door de jaren heen vergeten of veranderen ze door dat de tijden veranderen. Dat vinden wij zonde. Hoewel de smoking in eenvoud én sexy beeld (denk James Bond) het kostuum grotendeels heeft vervangen, hoort iedere man een rokkostuum in de kast te hebben voor bijzondere gelegenheden.

Geef een reactie